Saveti za prevenciju protiv virusa gripe za svu populaciju

0
88

Saveti za prevenciju protiv virusa gripe za svu populacijuSvake godine u periodu januar-mart je vreme za sezonu gripa.Zato već unapred treba pripremiti organizam, odnosno ojačati imunitet i držati se prevencije gripe.Grip je ozbiljno oboljenje naročito zbog mutacije virusa, a posledice mogu biti kobne.Preko cele godine treba da radimo na jačanju imuniteta  jer je to najvažnija stvar.Optimalna zdrava ishrana sa sezonskim voćem i povrćem.U supermarketima preko cele zime možemo naći sveže zeleno povrće pa i sveže voće.
Svaki dan treba pojesti jednu jabuku (jabuka na dan-doktor nije potreban), narandžu ili mandarinu, napraviti limunadu, jesti kiwi ili ananas što sadrži prirodne vitamine naročito vitamin C.
Za povećanje imuniteta važan je za organizam Cink i Selen zatim vitamin D (Vigantol u kapima).Naravno preko leta vitamin D dobijamo preko Sunčevih zraka i ne treba uzimati u suplementarnom obliku.
Važi koraci prevencije:održavanje higijenu ruke-često pranje toplom vodom i sapunom.Svedoči činjenica da čestice gripa na telefonu ostanu oko 2 nedelju.Isto tako na novčanici kao platežno sredstvo te čestice se zadržavaju oko 5 dana.Zanimljiva činjenica je da na mobilnom telefonu nalazi 3 puta više na tastaturi 5 puta više klica, koji se razmnožavaju i prilikom upotrebe preko ruke ulaze u organizam.
Provetravanje zatvorene prostorije bar 2-3 puta na dan, naročito pre spavanja.Šetnja i fizička aktivnost je jedna od ključnih momenata.Ako je napolju hladno, ali ima sunca bar 1 sat treba biti na vazduhu jer sunčevi zraci ubijaju viruse gripe.
Izbegavanje ljubljenje  za vreme sezone gripe slavlje i rodjendane treba izbegavati.Prilikom poljupca prenosi se oko 80 miliona bakterija, a da ne govorimo o virusima.Prilikom poljupca direktnim putem prenesemo mikroorganizme.
Treba piti više tečnosti, da hidriramo organizam, napunimo ćelije da ih spremimo za borbu protiv gripa.To može biti čaj i kašikica meda, voćni sok ili voda.
Važno je da znamo kafa-kofein i alkohol obara imunitet.To treba imati na umu i tako se ponašati.
Izbegavati velike skupove u domovima zdravlja, bolnicama, javni prevoz, društvene igre, ili u igraonicama.Za vreme gripe kao zaštitno sredstvo su maske, naročito je potrebno staviti kod ljudi koji rade u prehrambenim prodavnicama, supermarketima, zdravstveni radnici u bolnicama, domovima zdravlja, staračkim domovima.
Treba izbegavati bolesne ljude jer se virus gripa širi vazduhom kao kapljična infekcija.

POSTAVI ODGOVOR