Zavisnost od kapi za nos

0
71

Zavisnost od kapi za nosZavisnost od kapi za nos ili medikamentozni rinitis može da se javi u svim uzrastima.Medikamentoznog rinitisa mogu da izazovu antihipertenzivi, hormoni, nesteroidni antireumatici. Zavisnost od kapi za nos, nastaje zbog narušavanja rada vegetativnog sistema.
Ovaj deo nervnog sistema deluje nesvesno putem refleksa koju čini dva sistema simpatikus i parasimpatikus.
Organizam je u stanju da za vrlo kratko vreme odgovori na razne uticaje i da za nekoliko sekundi udvostruči srčanu frekvenciju ili utiče na krvni pritisak.
Stimulišući alfa-receptore u nosu, nosne kapi dovode do sužavanja krvnih sudova (vazokonstrikcija), i na taj način smanjuje otok sluzokože nosa.
Nakon ovog delovanja kapi za nos počinje da utiče na beta-receptore koji šire krvne sudove.
Osobe koje dugo vremena koriste kapi za nos razvijaju zavisnost, i čim prestanu da koriste kapi za nos imaju osećaj zapušenog nosa i smetnje pri disanju.Ovakvo stanje ih navodi da ponovo počinju koristiti kapi za nos i time ulaze u začaran krug.
Lečenje:savetuje se slani rastvor-fiziološki rastvor, obogaćen pantenolom i cinkom.U težim slučajevima propisuju se topikalni kortikosteroidi, ukoliko se ukaže potreba, strogo pod lekarskom kontrolom.Ukoliko nema poboljšanja lekar-otorinolaringolog može prepisati per os Prednizon tablete od 15 mg 3X dnevno tokom 5 dana i postepeno smanjivati kapi za nos.

POSTAVI ODGOVOR