Urodjeni megaureter

0
354

megaureterMegaureter označava proširen ureter samo sa jedne ili obe strane.Može biti kongenitalni, sekundarni, rufluksivni ili nerefluksivni oblik.
Primarni-kongenitalni megaureter je urodjena anomalija gde u završnom delu uretera s jedene ili obostrano u početku su prošireni, izduženi, snažne peristaltike, hipertrofičnih zidova što kasnije budu istanjeni fibrozno promenjenih zidova sa oslabljenom peristaltikom.
Uretra, bešika i otvori uretra su normalni.Uglavnom postoji i hidronefroza i oštećenje bubrega.Kongenitalni megaureter je udružen ili je posledica vezikoureteralnog refluksa.
Sekundarni megaureter je posledica opstrukcije na nivou mokraćne bešike ili uretre zatim opstrukcije u donjem delu urinarnog trakta.Bešika je hipertrofična i trabekulirana sa otvorenim promerenim otvorima uretera.

Simptomatologija:
Manifestuje se redje, simptomi se javljaju kada se megaureter dekompenzuje ili se pojave komplikacije.To stanje ako se ne leči nastaje urinarna infekcija, hidronefroza, oštećenje bubrežnog parenhima ili hronična renalna insuficijencija.

Dijagnoza:
Radi se UZ ispitivanje, ekskretorna pijelografija, cistoskopija, nikcione cistoretrografije i razna dopunska ispitivanja.

Lečenje:
Izričito je hirurško koji se sastoji u primeni reimplantacije uretera sa ili bez sužavanja uretera.Kod sekundarnog oblika leči se uzrok bolesti, i kasnije se radi zahvat na uretru.Konačni zahvat se sastoji od redukcijske ureteroplastike zatim implantacija uretera po antirefluksnom principu.

POSTAVI ODGOVOR