Mama neću kod lekara!

0
238

Mama necu kod lekaraMnogi mališani su prestravljeni kada se spomene lekar. Evo nekoliko načina da im pomognete da prevazidju strah.
Ponašajte se ležerno, iako ste zabrinuti, jer i najmlađi će se osećati spokojnije. Pokažite da verujete doktoru, uvek je dobro da idu samo roditelji, a bake i deke ostavite kod kuće.
Jedan od načina da pripremite mališana za susret sa lekarom je da obučete beli mantil. Pokažite mu kako će mu poslušati pluća, pregledati grlo… Na ovaj način će znati šta da očekuje u ordinaciji.
Izbegavajte rečenice poput: „Ne plaši se“, „Boca ne boli„, jer možete da izazovete suprotan efekat. Umesto toga kažite da znate da nije prijatno, ali da će brzo biti gotovo. Većina dece se plaši lekara zbog injekcija, pa bi trebalo da naglasite da ih neće primati prilikom svake posete. Takodje, ne obećavajte da ih sigurno neće primati, jer ako to bude neophpodno, neće vam više verovati.
Kada udjete u ordinaciju, stavite dete na stolicu, a vi ostanite pored njega, jer će se osećati sigurnije. Pitajte ga koje uvo prvo želi da mu lekar pregleda, da bi steklo osećaj kontrole u toj situaciji i opustilo se.
Ponesite omiljenu igračku, zamolite doktora da prvo nju kratko „pregleda“ kako bi mališan znao šta da očekuje. Ili, povedite starije dete koje će čika ili teta u belom manitlu prvo da pogleda.
Po izlasku iz ordinacije poljubite dete, zagrlite, pohvalite ga za hrabrost. Ako je zdravo, odvedite ga u poslastičarnicu, park, bioskop, igraonicu.

POSTAVI ODGOVOR