Bolovi u nogama zbog rasta

0
70

Bolovi u nogama zbog rastaMališani se često žale na bolove koje su izazvani rastom ili nečim drugim.Bol se javlja izmedju članka i kolena retko u predelu butine.Ponekad su bolne i ručice odnosno zglobovi ruke i noge.Kod dece postoji dva perioda ubrzanog rasta od 4-7 godina i pred kraj puberteta.
U tim razdobljima koštani sastav raste više dugih kostiju i rezultira stezanje mekih tkiva.U to vreme nastaje nemogućnost rastezanju fascija, ligamenata i mišići ne mogu da prate rast kostura.
Bol se obično javlja uveče ili noću iako je dete preko dana bio fizički aktivan.Nogice mogu se izmasirati ili eventualno stavljati tople obloge.Detetu dati paracetamol ili Brufen.Ukoliko bol traje duže od dve nedelje treba uraditi laboratorijsku analizu (SE, KKS, CRP).Važno je da znate za postojanje bolesti koji se manifestuje bolovima u nogama sa ili bez temperature.
Ako su bolovi žestoki i dete ne može da hoda, trči u većini slučajeva se radi o infekciji koji može biti infekcija zgloba kuka, sinovitis.Javlja se jutarnji bol, ukočenost zglobova koji daje signal upozorenja da se bolest treba ispitati.

POSTAVI ODGOVOR