Najčešće letnje-jesenje infekcije

0
49

Najčešće letnje-jesenje infekcijeLetnji-jesenji grip: je infektivno oboljenje koje nema veze sa virusom influence, već je izazvano enterovirusima. Kratkotrajna bolest praćen povišenom temperaturom, glavoboljom, kijavicom, bolom u grlu, mučninom i povraćanjem.Kod mladje dece može da se manifestuje klinička slika naglim napadima promuklog kašlja, laringitisom.Osim simptomatske terapije ozbiljnije lečenje nije potrebno.
Herpangina: je febrilno stanje izazvana koksaki virusom grupe A.Javlja se bol u grlu, povišena temperatura, pojavom sitnih ranica (ulceracija) na sluzokoži mekog nepca i tonzila.Prenosi se kapljičnom infekcijom.Kod nastale herpangine dete ima bolove u ustima, odbija hranu i tečnost zato je moguća dehidratacija ukoliko ne obraćamo pažnju na unos tečnosti.Tipičan uzrast za pojavu herpangine je od 3-10 godina starosti.Bolest je relativno kratak, primenjuje se simptomatska terapija protiv temperature i bolova (Paracetamol i Brufen).
Klinički oblici enteroviroze: zbog načina prenošenja (fekalno oralni put) povezan je sa povraćanjem i prolivom, ali može da se manifestuje sa osipom, zapaljenjem ždrela, visokom temperaturom.Osip može biti sitan ili ružičastocrvene boje.Prvo se javlja na licu pa se širi prema telu.Zabrinutost roditelja je opravdan i dete treba voditi kod pedijatra.
Akutni hemoragijski konjuktivitis: mogu da prouzrokuju različite grupe enterovirusa kao i koksaki.Bolest se javlja naglo prvo na jednom oku se zapažaju simptomi koji se za nekoliko sati širi i na drugo oko.
Simptomi su:natečeni kapci, suzenje oka, bol osetljivost na svetlo.Pojavi se krvarenje koji može biti tačkasto ili da zahvati celu beonjaču.Uz ove simptome javlja se povišena temperatura, glavobolja, slabost i malaksalost.Terapija je simptomatska uz mirovanje.Bolest prolazi često spontano od 4-7 dana sa postepenom resorpcijom krvi iz subkonjuktivalnog prostora.Ukoliko bolest duže traje potreba je savet očnog lekara.
Letnji-jesenji proliv:pod prolivom se podrazumeva pojava većeg broja neformiranih tečnih stolica.Uzrok ove bolesti može biti prenos infekcije prljavim rukama i kontiniranim namirnicama.Visoke temperature pogoduju virusima, bakterijama i njihovim toksinima za razmnožavanje.Proliv može da prouzrokuje gubitak tečnosti, minerala i elektolita.Većina proliva prolazi za 2-3 dana uz adekvatnu količinu tečnosti, dijete i probiotika.Stručnu medicinsku pomoć treba potražiti ako se pojavi visoka temperatura, krv u stolici i opšta slabost.
Lečenje se bazira na nadoknadu tečnosti, posnu ishranu-dijetu, primena probiotika.
Dijetalna ishrana se sastoji: od barenog krompira, šargarepe, pirinča, dvopeka, suvog keksa, posne supe.
Za nadoknadu tečnosti daju se:oralna rehidratacija Orosal 65 prašak rastvoren u vodi ili hladan nezasladjn biljni čaj, negazirana mineralna voda  bez voćnih sokova i gaziranih napitaka.

POSTAVI ODGOVOR