Sindrom umorne domaćice

0
309

hipotireozaSmanjena funkcija štitne žlezde (hipotireoza) nastaje kao posledica smanjene produkcije hormona u štitnoj žlezdi usled oštećenja tkiva žlezde, ili zbog smanjene funkcije hormona iz hipofize (mala žlezda smeštena na bazi mozga koja upravlja radom većine žlezda koje luče hormone) ili hipotalamusa (deo mozga koji upravlja radom hipofize).
Kod novorođenčadi hipotireoza nastaje kao posledica poremećaja u rastu i razvoju organa, pri čemu može da dodje do toga da nedostaje štitna žlezda, ili antitela iz krvotoka majke dolaze u krvotok ploda tokom intrauterinog razvoja, usled čega se oštećuje štitna žlezdu ploda i dete se rađa sa smanjenom funkcijom žlezde.
Kod odraslih osoba smanjena funkcija štitne žlezde može nastati kao posledica operacija žlezde, pri kojoj može biti uklonjen deo žlezde ili žlezda u celini, zračenja regije vrata zbog tumora, najčešće limfnih žlezda vrata ili tumora drugih organa, ali je pri zračenju zahvaćen i vrat, ili, što se najčešće događa, zbog virusne infekcije pri kojoj virus “prevari” organizam, pa on umesto da stvori odbrambena tela (antitela) na virus, stvori antitela na sopstvene ćelije, tj. ćelije štitne žlezde. U tim okolnostima, reč je o hroničnom tireoiditisu ili Hashimoto tireoiditisu. Bolest je češća kod žena, posebno u postmenopauznom periodu

Simptomi hipotireoze u početku su neupadljivi i zbog toga su često bili nazivani sindromom umorne domaćice: hroničan umor, lenjost, suva koža, opadanje kose, pospanost, otoci na rukama i nogama, usporen rad creva (opstipacija), usporen rad srca.
Tokom vremena, simptomi postaju intenzivniji, tako da se može dogoditi da je pospanost izražena u tolikoj meri da osoba koja ima hipotireozu može da zaspi u svakom položaju u kome boravi duže od 10 minuta (stojećem, sedećem).
Kod žena koje su u reproduktivnom periodu dolazi do poremećaja menstrualnog ciklusa, a kod muškaraca do smanjenja libida i impotencije. Zbog neraspoloženja i depresivnog ponašanja, pacijenti mogu zalutati kod neuropsihijatra, ili pak kod kardiologa, zbog usporenog rada srca.
Dijagnoza bolesti postavlja se kontrolom hormona. Terpija je doživotna i podrazumeva uzimanje L-tiroksina, hormona štitne žlezde, a doza zavisi od kilograma pacijenta.Izvor

POSTAVI ODGOVOR