Lečenje šećerne bolesti

0
442

siofor-lekŠećerna bolest-dijabetes melitus može da se leči na više načina: samo dijetom, tabletiranim lekovima i dijetom, insulinom i dijetom, kombinovana terapija insulina i tablete sa dijetom.
Lečenje zavisi od težine same bolesti tj. smanjena proizvodnja insulina ili potpuno odsustvo insulina u pankreasu.Uzrast kod dece i mladjih osoba sa dijetom i insulinom.Dijeta je osnovno lečenje kod šećerne bolesti.Ograničenje unosa ugljenih hidrata pravilan unos masti i dovoljno belančevina kao gradivni materijal.Cilj ove vrste dijete je postizanje dobrog zdravlja, telesne težine, očuvanje vitalnosti, uticaj na ponašanje šećera u krvi i odlaganje komplikacije koja šećerna bolest može da uzrokuje.
Tabletirani lekovi-to su tablete  (pilule), medicinski naziv im je oralni ili peroralni antidijabetici.Primenjuje se samo kod onih dijabetičara gde pankreas (gušterača) proizvodi insulin u nedovoljnoj količini za preradjivanje šećera.Neki oralni antidijabetici direktno deluju na gušteraču, dok drugi utiču na periferiju (uticaj na preradu šećera u ćelijama).Postoje i oralni antidijabetici koji utiču na poboljšanje senzitivnosti na insulin-kao pojedini inhibitori koji usporavaju varenje ugljenih hidrata.
Podela tabletiranih lekova prema dužini delovanja:
a) kratkodelujući-dužina delovanja od 7-10 časova
b) dugodelujući-dužina delovanja do 36 časova
Kratkodelujuće tablete se uzimaju 2-3 X dnevno dok dugodelujući samo 1X dnevno.Oralni antidijabetici uzimaju se posle obroka, kako bi svojim delovanjem podstakli ćelije gušterače na  „dopunsko“ izlučivanje insulina.Vrlo je šteto uzimati antidijabetične lekove bez obroka.
Treba imati na umu da čajevi namenjeni dijabetičarima nisu zamena za lekove i dijetu.Prednost im je u sastavu jer većina umesto skroba sadrži inulin koji je biljni polimer služi kao rezervni ugljeni hidrat nalazi se u cikoriji, artičoki, maslačku, belom luku.

POSTAVI ODGOVOR