Uticaj hormona na organizam

0
113

Uticaj hormona na organizamHormoni su organska jedinjenja različite hemijske prirode, koje nose poruke od žlezda u kojima se stvaraju, do svih ćelija u tkivima i organima.
Kada su hormoni uravnoteženi ne osećamo za njihovo postojanje, čim dolazi do poremećaja remete fizičko i psihičko zdravlje.Hormoni su produkti žlezde s unutrašnjim lučenjem.Utiču na sve procese u našem organizmu.Od njih zavisi metabolizam, raspoloženje, rast, gojaznost, lepota, bolest, nežnost, izgled.
Na zdravlje žene utiču polni hormoni iz grupe estrogena i progesterona, a kod muškaraca testosteron.Dok su ovi hormoni u ravnoteži dobro se osećamo, sa dobrom raspoloženjem, sjajnom i lepom kosom i noktima.Ulaskom u klimakterijum sve se ovo gubi.Preznojavanje, promena raspoloženja, talasi vrućine, bolovi u zglobovima, krvni sudovi nisu više elastični, koža i sluzokoža postaje suva.
Kortizol je hormon stresa ukoliko je organizam često izložen dovodi do poremećaja metabolizma, visokog krvnog pritiska.Kortizol smanjuje rad timusa jedna od glavnih žlezda koji reguliše imunitet.
Hormoni štitne žlezde utiču na raspoloženje, varenje, rad srca, pojave se ponekad čvorići na vratu.Retko ali se dešava da se slučajno otkrije po laboratorijskom nalazu.
Insulin je hormon koji luči pankreas odnosno pankreasna ostrvca.Smanjeno lučenje dovodi do šećerne bolesti često se otkrije slučajno.Šećerna bolest je oboljenje gde je povišena glukoza (šećer) u krvi povišena a ćelije u organizmu ostaju gladne.To se dešava iz dva razloga:ili nema dovoljno insulina da uvede glukozu u ćeliju ili ćelije slabo reaguju na njegovo dejstvo.
Oksitocin deluje kao hormon koji se izlučuje u krv i putem krvotoka stiže do ciljnih organa.Izaziva kontrakciju materice za vreme porodjaja i pomaže u opuštanju mleka tokom dojenja.Popravlja raspoloženje, snižava krvni pritisak i blokira hormon stresa.
Oksitocin je ključan kod prilagodjavanja majčinsva.Oksitocin se oslobadja putem impulsa, bebino sisanje izaziva ovo pulsiranje što poboljšava proizvodnju mleka.
Grelin i leptin je poznat kao hormon gladi i hormon apetita-signalizira da je vreme za uzimanje hrane.Pokreće lučenje želudačne kiseline i sokova, bez kojih nema dobro varenje.
Melatonin, vazopresin, oksitocin ti hormoni se izlučuju noću kada spavamo.

POSTAVI ODGOVOR