Stvari koje obavezno morate reći ginekologu

0
307

stvari koje obavezno morate reci ginekologuPostoje neke stvari koje biste jedva poverili najboljoj prijateljici, a kamoli ginekologu. No, činjenica je da su oni čuli i videli gotovo sve. Osim toga, postoje neke stvari koje, iako su neprijatne, mogu da budu jako važne kada je u pitanju briga o vašem seksualnom i reproduktivnom zdravlju. Evo, 10 stvari koje svakako treba da kažete svom ginekologu.
Broj seksualnih partnera
Recite to svom ginekologu čak i ako vas ne pita. On vam neće suditi, a to je korisna informacija s medicinskog stanovišta’, kaže ginekolog Alisa Dvek. ‘Što više informacija otkrijete, to ćete dobiti više adekvatne medicinske nege.’
Seks bez zaštite
O tome morate obavestiti ginekologa, pa čak i ako se dogodilo ‘samo’ jednom. Mislite kako je sve u redu jer nakon toga imate urednu menstruaciju i niste primetili znakove polno prenosivih bolesti. Međutim,niste u pravu. ‘Neke polno prenosive bolesti, kao što su hlamidija, često ne pokazuju vidljive simptome, dok primere radi HPV može da miruje godinama’, kaže Dvek. Vaša je odgovornost da obavestite svog lekara ukoliko postoji rizik od ovih bolesti jer niste koristili kondom.
Ne možete da doživite orgazam
Vaš ginekolog zna da je reč o problemu i želi da vam pomogne. Najčešće nije reč o problemu koji se ne može rešiti. Ukoliko nije ginekološke prirode, možda je reč o psihološkom problemu, pa će vas ginekolog uputiti pojašnjava Dvek.

Krvarite nakon seksa
Ako se to dogodilo jednom i to nakon grubljeg seksa, ne morate do lekara. Ali, ako se dogodilo više puta, to vaš ginekolog svakako treba da zna. Krvarenje nakon seksa može ukazivati na infekciju, problem suvoće, pa čak i na rak grlića maternice.
Promene vezane ta menstruaciju
Čak i ako ste sigurni da niste trudni, o bilo kakvim promenama vezanim za menstruaciju morate obavestiti lekara. Razlozi zbog kojih je došlo do promena mogu biti infekcije, cista ili hormonalni poremećaj.
Bolan seks
Velike su šanse da vam ginekolog može pomoći s ovim problemom. Bol možete osećati zbog blagog nagiba u materici ili možda patite od vaginalne suvoće’, pojašnjava ginekolog Meri Džejn Minkin, profesorka na Yale School of Medicine. To nije samo problem žena starijeg životnog doba. Imaju ga i mnoge mlade žene. Možda je reč i o nuspojavi kontracepcijskih pilula.
Lekovi i vitamini koje uzimate
To je važno bilo da započinjete novi kontracepcijskih režim, pokušavate da zatrudnite ili morate na operaciju. Čak i biljni dodaci mogu imati kontraindikacije.
Trudnoća
O trudnoći ne treba da razgovarate s ginekologom samo u slučaju da bezuspešno pokušavate da ostanete u drugom stanju. Čak i ukoliko planirate trudnoću za otprilike godinu dana, o tome možete porazgovarati sa svojim ginekologom. On će vam dati korisne savete o zdravim navikama kojima ćete zadržati plodnost I uputiti koliko često treba da dolazite na preglede. ‘Posao ginekologa je da vodi brigu o tome da žena ne zatrudni ukoliko to ne želi, te da ostane u drugom stanju kada donese takvu odluku’, kaže doktorka Minkin.
Neobičan miris menstruacije
To je obično znak infekcije ili ph neravnoteže, koje ginekolog može izlečiti. No, moguće je i da je komadić tampona ostao. Manje promene u mirisu su normalne, ali ako primetite drastične promene, posetite ginekologa.
Poremetio vam se san i menstrualni ciklus
Ako ste u ranim četrdesetim godinama, to bi mogao biti znak predmenopauze’, kaže Minkin. Iako je retkost da se simptomi pojave tako rano, nije nemoguće.

 

POSTAVI ODGOVOR