Šta o vašem zdravlju govore analize krvi i urina

0
248

Šta o vašem zdravlju govore analize krvi i urinaLjudska krv i urin registruju sve poremećaje u našem telu i zato je njihova analiza osnovni način da saznamo šta se u našem organizmu događa i da li su potrebni dodatni pregledi. Čovek koji se oseća dobro trebalo bi bar jednom u godinu dana da dâ krv i mokraću na analizu, kaže dr Nađa Stupar, specijalista kliničke biohemije u laboratoriji „Beo-lab“. Međutim, ukazuje ona, ukoliko je neko preživeo jak stres, imao neki bitniji poremećaj u životu ili oseća bilo kakve zdravstvene tegobe, bilo bi najbolje da ne čeka, već da osnovne analize uradi odmah.
A te osnovne analize, kada je o krvi reč, podrazumevaju analize crvenih krvnih zrnaca, eritrocita, belih krvnih zrnaca, leukocita i krvnih pločica trombocita. Doktorka pojašnjava da ove analize treba razlikovati od dodatnih biohemijskih analiza koje se odnose na nivo glukoze u krvi, lipidni status, gde se ubrajaju holesterol, dobri i loši, trigliceridi, zatim analizu uree i kreatinina, koje govore o stanju naših bubrega, enzima jetre, te hormona. Osnovna analiza mokraće podrazumeva boju, izgled, prisustvo bakterija i gljivica.
Dr Stupar ukazuje da nema smisla navoditi vrednosti pojedinih parametara pošto kod nas, nažalost, ne postoje jedinstveno definisane referentne vrednosti.
– Te vrednosti se razlikuju od laboratorije do laboratorije i zavise od toga na kakvim se aparatima rade i koji se reagensi primenjuju. Zato je savet svima da rezultate nalaza uvek upoređuju s referentnim opsegom koji im je dat uz njihove rezultate. I, što je veoma važno, da nikada sami sebi ne postavljaju dijagnozu na osnovu rezultata laboratorijskog ispitivanja jer je svaki nalaz validan samo uz kliničku sliku i stručno tumačenje lekara.

POSTAVI ODGOVOR