Interkondilarni prelomi humerusa

0
217

Interkondilarni_prelomi_humerusa1Interkondilarni prelomi humerusa su prelomi nadlaktne kosti u distalnom delu, bliže laktnom zglobu.Nastaje prilikom pada na lakat i gornji deo podlaktne kosti udara izmedju dva kondila humerusa i nastaje fraktura.Često se dogadja  kod starijih osoba zbog osteoporoze i esteopenije.U blizini laktnog zgloba nalaze se brojne neurovaskularne strukture i tako dolazi do njihovog oštećenja, koji  komplikuje osnovnu bolest i pogoršava prognozu.

Klinička slika:

Nastaje otok, bol, pojava hematoma, nekad oštećenje krvnih sudova i nerava, koji prolaze u predelu lakta, koji se ne može pomerati.

Dijagnoza:

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, RTG snimak u dva pravca.Radi bolje vizualizacije treba uraditi skener  (kompjuterizovana tomografija).Kod oštećenja neurovaskularnih elemenata dodatno treba uraditi dopler ultrasonografiju i elektromioneurografiju.

Lečenje:

Zavisi od tipa frakture.Kod nedslociranih fragmenata, koji se nalazi van zglobno, primenjuje se gipsana imobilizacija.Lakat savijen 90 stepeni i šakom okrenuto nagore.Hirurško lečenje je potrebno kod pomeranja koštanih fragmenata i intraartikularnih preloma.

POSTAVI ODGOVOR