Kada je vreme da dete dobije mobilni

0
214

Kada je vreme da dete dobije mobilniDANAŠNJA deca se sa tehničkim spravama i spravicama snalaze mnogo bolje nego njihovi roditelji. To važi i za mobilni telefon. Brzo savladaju sve „lekcije“ i čini se da za njih nema prepreka. Ipak, postoji jedna, i to velika, a to je dobijanje mobilnog telefona koji će biti isključivo njihov.

Svi roditelji su, manje-više, u dilemi kada da svom mezimcu ili mezimici priušte ovaj koristan aparat. Prvo pitanje na koje bi trebalo da odgovore pre nego što detetu kupe mobilni, jeste – da li mu je zaista potreban? Ako procene da nije, onda bi trebalo i da se ponašaju u skladu sa tim, bez obzira na sva detetova moljakanja i pritiske.

Naravno da mobilni telefon omogućava da stalno budete u kontaktu sa detetom i to je njegova najveća prednost. Ali on ima i mnogo mana. Teško je kontrolisati šta dete radi sa svojim mobilnim i ograničavati mu vreme telefoniranja, ali rešenje može da bude kupovina „pripejd“ kartice, koju ćete dopunjavati samo koliko vi smatrate da je potrebno.

Kada je reč o nešto starijoj deci i tinejdžerima, njih je mnogo teže kontrolisati, ali možete im doskočiti tako što ćete im reći da kredit dopunjavaju isključivo od svog džeparaca. Psiholozi savetuju da ne kupujete sasvim maloj deci telefon. Stručnjaci smatraju da je pravo vreme za prvi mobilni onda kada ustanovite da za to postoji stvarna potreba. Nekoj deci je ovaj telefon neophodan već u sedmoj godini, jer se sama vraćaju iz škole koja je udaljena od kuće, a nekoj tek u tinejdžerskom dobu. Prvi mobilni bi trebalo da bude najjednostavniji, opremljen samo osnovnim funkcijama, nikako skup. Važno je da sa njega mogu da vas pozovu ili da pošalju poruku. Ne kupujte one koji imaju pristup internetu. Kada procenite da je dete sazrelo, priuštite mu neki moderniji model sa više funkcija, i to apostrofirajte u vidu nagrade, za recimo odličan uspeh u školi.

Ali jedno je ono što kažu stručnjaci, a realnost je nešto sasvim drugo. Naime, teško je svom detetu uskratiti kupovinu mobilnog, ako većina njegovih vršnjaka uveliko šalje poruke.

POSTAVI ODGOVOR