Koža-derma

0
334

Koza-dermaKoža ili derma (cutis) je zaštitni pokrivač našeg tela u kome se nalaze razni receptori.Ukupna površina kože odraslog čoveka je izmedju 1,5-2,0 kvadratni metar.Debljina je promenljiva kreće se od 0,5-4,0 mm.Na očnim kapcima je kože najtanja, dok na dlanovima i petama najdeblja.Koža je sastavljena od tri sloja:
-Spoljni sloj ili epidermis, koji je gradjen od višeslojnog pločastog epitela, tu se nalazi keratin.
Drugi je srednji sloj ili corium, nalazi se ispod epidermisa, tu je vezivno i elastično tkivo.Smešteni su u srednjem sloju receptori za pipanje, temperaturu, bol.Posebni receptori za toplotu a posebno za hladnoću, tu se nalaze žlezde znojnice i lojnice, mnogobrojne krvne žile.
Treći sloj je najdublja  nalazi se ispod ova dva sloja i naziva se subcutis.Gradjen je od masnog i vezivnog tkiva, i još jedan produkt kože to je dlaka ili pilus.
Boja kože zavisi od pigmenta smedja boja se zove melanin.Količina tog pigmenta daje tamnoću puti.Od njega zavisi boja kože pojedinih ljudskih rasa, tamnoća prilikom sunčanja odnosno izloženost UV zraka, koji zapravo stvaraju taj pigmet u koži.Stvaranje melanina u koži regulisano je posebnim hormonom najglavnije endokrine žlezde, hipofize.
Spomenute su dve grupe žlezda jedna grupa je znojna žlezda koji se prema produktu deli na male znojnice ili ekrine žlezde i velike ili mirisne znojnice su apokrine žlezde.
Druga vrsta žlezda su lojne žlezde ili glandulae sebaceae nalaze se uvek uz koren dlaka, nema na dlanovima i tabanima.
Receptori nisu ravnomerno rasporedjeni na svim delovima tela.Opipavanje najbolje se oseća na jagodicama prstiju.Osećaj temprature (toplote i hladnoće), najbolje se oseća na volarnoj strani podlaktice a najslabije na tabanima.Osećaj bola je najjači u predelu genitalija a najslabiji je na resnici uha.Po ovome se vidi da  koža nije samo osetni organ nego i ekskretorni i zaštitni.

Produkti kože su:

*Znoj-sudor je prozirna slankasta tekućina u čijem se sastavu pored vode i soli nalaze se razni produkti ekskrecije, nepotrebni ili štetni za organizam.Znoj je ekskret žlezda znojnice, kisele reakcije, sadrži oko 99% vode.Dnevno se izlučuje oko 600 ccm znoja.
*Loj-sebum je masna supstancija koji služi za održavanje gipkosti i glatkoće površine kože, zatim ekskretorna supstanca služi za izbacivanje štetnih i nepotrebnih materija.Loj je produkt žlezda lojnica, koji sadrži 2/3 vode, razne kiseline, belančevine, soli, sapuni.Dnevna količina iznosi oko 1-2 g.Lučenje je jače u doba puberteta, u toku menstruacije i kod graviditeta.

POSTAVI ODGOVOR