Pokažite detetu da ga volite

0
270

Pokažite detetu da ga voliteMladi roditelji skloni su da svom detetu tepaju, maze ga i često mu govore „volim te“. Iako se psiholozi slažu da su današnji roditelji daleko uznapredovali u odnosu na svoje, jer su spremniji da otvoreno pokažu i glasno izraze svoja osećanja prema detetu, ima i onih koji tvrde da mladi roditelji ponekad u tome preteruju. Naime, u poslednje vreme raste broj psihologa koji tvrde da, zbog užurbanog načina života, moderni roditelji sve češće zaboravljaju da postoje i drugi, podjednako važni načini da detetu pokažete koliko ga volite…
Sa detetom treba provoditi više vremena, a manje ga zasipati poklonima, tvrde oni.Sa svakim detetom roditelj treba da u toku dana bar 30 minuta nasamo porazgovara. Možda je najbolje vreme za takav razgovor kraj dana, kada dete pripremate za spavanje.
Treba s vremena na vreme dete zagrliti bez ikakvog povoda, pomaziti se malo sa njim i tako mu pokazati da ga zaista volite, iako je tog dana napravilo i neku glupost.Pevajate, smejte se i plešite sa svojim detetom. To je najbolji način da ga naučite da se raduje životu.
Priredite mu ponekad neko veliko iznenađenje: pošaljite mu neočekivanu poruku, možda čak i pismo koje će ga zaista iznenaditi!Probudite njegovu radoznalost i maštovitost. Osmislite neku zajedničku edukativnu igru, odvedite ga u pozorište ili muzej, rečju, udaljite ga bar na neko vreme od TV ekrana ili kompjutera.Kada ste sa detetom, trudite se da budite opušteni i staloženi, jer ono će kopirati vaše ponašanje i kasnije i samo postati staložena i uravnotežena osoba.Uvek ga pohvalite kada to zaslužuje i vodite računa da kazna za neposlušnost ili nedolično ponašanje uvek, ali baš uvek, bude pravedna! Psiholozi tvrde da, zbog užurbanog načina života, moderni roditelji sve češće zaboravljaju da postoje i drugi, podjednako važni načini da detetu pokažu koliko ga vole.

POSTAVI ODGOVOR