Putna apoteka

0
56

Putna apotekaAko planirate putovanje evo nekoliko saveta šta sve treba poneti, kako bi izbegli nepotrebne komplikacije.Spakovati zdravstvenu knjižicu ili putno osiguranje ako se putuje u inostranstvo.
Poneti priručnu apoteku koji sadrži lekove u originalnom pakovanju sa uputstvom i sa dobrim rokom važnosti.
Putna apoteka se razlikuje kada je u pitanju letovanje na moru ili zimovanje na planini.More i sunce zahtevaju zaštitu kože od spoljnih uticaja.Treba poneti kremu sa visokim zaštitnim faktorom, losiona, mleka za negu kože posle sunčanja.Sredstva za zaštitu od ujeda insekata.
Zimska putna apoteka treba da sadrži lekove za prehladu, kašalj u vidu kesica ili tableta (Fervex, Upasrin, Coldrex), kapi za nos obavezno, može i mali džepni inhalator.Upotreba antibiotika samo uz konsultaciju sa lekarom.
Putna apoteka treba da sadrži sledeće lekove:Za put protiv mučnine u vožnji za osobe koji imaju takvih problema (Dimigal, Aviomarin, Antimetil), zatim analgetike, antipiretike za decu i odrasle ukoliko idete sa decom u vidu sirupa ili čepića (Brufe, Paracetamol, Diclofeac, Febricet, Eferalgan, Naproksen).
Lekove protiv proliva i stomačnih tegoba kao sto su medicinski ugalj ili Smecta za decu, a za odrasle Linex, Loperamid.Svakako probiotik uz naknadu tečnosti Orosal.
Lekove protiv zatvora (Laxomucil, Dulcolax,Panlax,Medilax, Bulardi).
Lekovi protiv alergije po preporuci lekara u odgovarajućoj dozi ili spolja (Synopen krema, Fenistil gel, Bepanten, Pressing).
Za dezinfekciju usta, grla i kašlja (Tantum Verde, Strepsils, Septolete, Herbiko).
Dezinfekciona sredstva za površinskih rana hidrogen 3%, alkohol, povidon jod, rivanol rastvor, sterilna gaza, antibiotski prašak ili sprej, flaster.
Poneti sa sobom toplomer, vlažne i papirne maramice, sredstva za dezinfekciju ruke.

POSTAVI ODGOVOR