Joga za hemoroide

0
366

tadasanaProblemi sa hemoroidima su danas dosta rasprostranjeni. Određene asane (telesni položaji) hata joge mogu značajno da pomognu olakšavanju simptoma. Pripremili smo za vas nekoliko asana, a većinu njih lako mogu da izvedu i oni koji nisu redovni praktikanti hata joge.
Tadasana – položaj planine ili palminog drveta (rajsko istezanje)
Stanite uspravno sa paralelnim stopalima. Raširite prste na stopalima kao što riba širi svoja peraja.
Spojite čukljeve na nožnim palcima dok se ostali delovi stopala ne dodiruju. Osetite kako vas stopala drže čvrsto priljubljene za pod, kao da su se zalepila i potpuno sjedinila sa podom. Osetite da ste stabilni.
Noge nisu savijene u kolenima, ali su čašice kolena blago izbačene. Zategnite butine. Povucite kukove ka napred da biste ispravili stav. Ramena povucite nazad i dole. Ruke slobodno padaju pored tela sa dlanovima okrenutim ka butinama.

Brada paralelna sa podom. Dah neometano teče kroz telo dok polako osvešćujete osećaj stabilnosti u položaju. Sada se nalazite u početnom položaju samasthiti i spremni ste da pređete u tadasanu:
Prepletite prste i dok udišete, podignite ruke iznad glave. Udah je lagan, ravnomeran, sa blagim uvlačenjem donjeg dela stomaka, dok se grudni koš širi i otvara. Gledajte u prepletene šake. Podignite se na prste i osećajte kao da vas nešto diže na gore. Istegnite potpuno celo telo. Sve navedene pokrete izvodite za vreme trajanja udaha. Krenite u izdah tako što još malo uvučete donji deo stomaka i lagano spustite ruke vraćajući telo u početni polozaj. Povratak u početni polozaj se izvodi za vreme trajanja izdaha. Ovim je jedan ciklus završen. Opustite se.
Ova vežba snažno stimuliše crevnu peristatiku usled istezanja glatkih mišića trbuha i creva, pa tako preventivno deluje protiv nastanka hemoroida.
Pavanmuktasana – položaj zatvorenih nogu
Lezite opušteno na leđa. Savijte desnu nogu i privucite butine blizu grudi. Prepletite prste ruku i obuhvatite koleno. Udahnite duboko i izdahnite, tako da potpuno ispraznite pluća uvlačeći blago donji deo stomaka. Zadržavajući dah, podignite glavu i gornji deo grudi u nameri da nosom dotaknete koleno.
Zatim se, uz udah, polako vratite u početni položaj na leđa. Opustite celo telo. Izvedite vežbu drugom nogom.
Apanasana – položaj koji otklanja nadutost
Ovo je naprednija varijanta prethodne vežbe. Izvodi se isto, s tim što sada savijete obe noge i obuhvatite rukama kolena. Podižete glavu i gornji deo grudi u nameri da čelom dodirnete oba kolena.
Ova vežba direktno masira stomak i veoma je moćna u otklanjanju nadutosti, opstipacije i ostalih problema probavnog trakta. Smatra se jednim od ključnih pomagala u joga terapiji.
Obrnute asane (inverzni položaji) jesu vrlo delotvorne s obzirom da oslobađaju od pritiska i slabe dotok krvi u donje delove tela. Ipak, sa njima treba biti vrlo oprezan.
UPOZORENJE: Pre nego što se odlučite da ih izvodite, potrebno je da prethodno dobro zagrejete kičmu. Izbegavajte ove asane ako ste u drugom stanju, patite od hipertenzije, imate glaukom, ukoliko ste gojazni ili imate problema sa vratnim pršljenovima, ili ste na početku menstrualnog ciklusa. Onaj čije je telo spremno za izvodjenje ovih položaja, osvedočiće se koliku blagodet one donose.
Sarvangasana – sveća
Lezite ravno na leđa sa spojenim stopalima. Ruke su sa strane, dlanovi na podu. Koristeći ruke kao poluge, podignite lagano noge i leđa u vertikalni položaj. Savijte laktove koristeći ruke kao potporu da učvrstite leđa, pritiskajući ih dlanovima. Podvucite ramena (kao da hoćete da spojite lopatice) kako bi težina tela lezala na nadlakticama, ramenima i temenu glave a vrat ostao slobodan i bez pritiska. Trup i noge bi trebalo da stoje pod pravim uglom u odnosu na vrat. Brada pritiska grudnu kost. Dišite lagano
i ravnomerno. Ostanite u ovom položaju koliko vam je prijatno, pa sa izdahom polako, pridržavajući se rukama, pršljen po pršljen spuštajte telo na pod. Ne dopustite da telo naglo i nekontrolisano padne na pod. Opustite se.
NAPOMENA: Za vreme izvođenja asana neophodno je da dah teče ravnomerno i neometano. Dah nas uvodi u položaj i iz njega izvodi. Vežbajte lagano, do granice prijatnosti. Joga je blaga, ali vrlo moćna u svojoj blagosti. Tokom vežbanja pokreće se čitav niz unutrašnjih psihofizičkih procesa i zato je bitno da pametno vežbamo i znamo šta radimo.
Ana Stevanović, sertifikovani instruktor Evropske joga alijanse
hathayoga@live.comOva adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli
Iako se može vežbati i samostalno, mnogo je bolje, pogotovo kada je u pitanju neki zdravstveni problem, da potražite instrukcije kvalifikovanog instruktora joge.
Izvor:zdravahrana.com

 

POSTAVI ODGOVOR