Rejuvenacija

0
221

RejuvenacijaRejuvenacija (podmlađivanje) podrazumeva različite terapijske modalitete i tretmane kojima se smanjuju znaci hronološkog starenja kože i hroničnog oštećenja kože suncem. Rejuvenacija podrazumeva uklanjanje bora, različitih pigmentovanih mrlja na koži lica i tela, različitih benignih keratoza izazvanih suncem i ožiljaka nastalih ranijim oboljenjima kože.
Koji su uzroci starenja kože?
Tokom godina, proces deobe ćelija se usporava i proces obnavljanja kože je usporeniji, a tragovi oštećenja različitim faktorima okoline se akumuliraju. Koža je tokom života izložena različitim oštećenjima. Izlaganje suncu, odnosno UVA i UVB zračenje uzrok je 90% simptoma prevremenog starenja kože, a prve promene izazvane suncem počinju da se javljaju već od dvadesete godine. UVB zračenje izaziva grube duboke bore, dok UVA zračenje prodire dublje u derm i dovodi do promena na kolagenim i elastičnim vlaknima, dajući fine bore, gubitak elastičnosti i mlitav izgled kože. Dodatni faktori starenja kože su i hemijski agensi iz okoline, alkohol, cigarete, promene temperature i stres. Svi ovi faktori doprinose gubitku mladalačkog izgleda i teksture kože, i pojavljuju se bore, fine i grube, promene pigmentacije i gubitak elastičnosti i čvrstine kože.
Kojim metodama se mogu smanjiti znaci starenja kože?
Posebnom negom i zaštitom kože starenje kože se može usporiti, a znaci starenja mogu se umanjiti. Tokom redovnog pregleda dermatologa u našem centru moći ćete da dobijete savete o pravilnoj nezi kože i optimalnom tretmanu znakova starenja. Osim toga, u našem centru na raspolaganju su Vam najsavremeniji medicinski tretmani i intervencije za rejuvenaciju nehirurškim putem. U zavisnosti od tipa kože i vrsta promena koje žele da se tretiraju Vaš dermatolog će izabrati optimalnu kombinaciju tretmana i intervencija koji će imati brz i siguran efekat. Ukoliko su znaci starenja uznapredovali, u nekim slučajevima će hirurške metode, koje sprovodi hirurg-plastičar (face-lifting, blefaroplastika, i sl.), biti najefikasnije rešenje, ali su ove intervencije povezane sa znatno većim rizicima.
Kako se starenje može usporiti?
Starenje usled godina teško je zaustaviti, ali se mogu sprečiti oštećenja nastala hroničnim izlaganjem suncu i drugim štetnim faktorima okoline. Izbegavanje izlaganja suncu, svakako je jedan od najvažnijih načina. Zaštita odećom (šešir, naočare za sunce, duži rukavi i nogavice, itd.) je značajna u uslovima kada je boravak na suncu neminovan zbog posla i drugih aktivnosti. Svakodnevna zaštita od sunca, korišćenje kozmetičkih preparata s filterima za UV zračenje (UVA+UVB) doprineće usporavanju starenja kože (i sprečavanju nastanka karcinoma kože). Takođe, treba izbegavati i posete solarijumima koji emituju UVA zračenje koje je posebno značajno za starenje kože. Neki eksperti kažu da je 15-30 minuta u solarijumu isto opasno i štetno kao i boravak tokom celog dana na suncu.
Zdrav život u celini, s pravilnom ishranom, redovnom fizičkom aktivnošću i izbegavanje štetnih faktora kakvi su cigarete alkohol, itd, takođe su neophodni za očuvanje mladalačkog izgleda.
Koje su nehirurške metode rejuvenacije?
Kada znaci starenja postanu očigledni, vreme je za neku od nehirurških metoda kojima se oštećenja kože nastala tokom godina mogu umanjiti. Najčešće se tretiraju fine bore na licu, pre svega oko usana, oko očiju, na čelu i obrazima. Za ove promene, dermatolog će Vam preporučiti injekcije Botox-a (Dysport), tretman laserom koji popravlja teksturu kože, ili hemisjki piling kojim se uklanja površni sloj ćelija. Za popunjavanje bora koristi se hijaluronska kiselina (Restylane), koja je u upotrebi i kod tretmana različitih vrsta ožillaka. Različite vrste pigmentacija tretiraju se hemijskim pilinzima različite dubine, ili tretmanima laserom. U razgovoru s Vama i na osnovu pregleda, dermatolog i Vi ćete zajedno doći do tretmana koji će Vam najviše odgovarati.

POSTAVI ODGOVOR