Fenistil gel 0,1%

0
83

Fenistil gel 0,1%Fenistil gel 0,1% sadržava supstancu dimetinden-maleat (0,1%).Pripada grupi lekova  antihistaminici, koja se koristi kod kožnih alergija različitih tipova svraba i iritacije.
Terapijske indikacije: ima anestetički efekat za ublažavanje svraba koji prati:
-kožni osip, urtikarija, pruritus
-opekotine od Sunca
-površinske opekotine
-ubod insekata
Doziranje i način primene:kod dece starije od 2 godine i kod odraslih primeniti u tankom sloju lagano utrljati na zahvaćene delove kože 2-4 puta dnevno.Kod ozbiljnog pruritusa ili ekstenzivnih lezija lokalna primena gelom Fenistil treba da bude dopunjena sistemskom antihistaminskom terapijom.
Kontraindikacija: ne sme da se primenjuje na otvorenim ili upaljenim ranama, kod vlažne rane na koži na mukoznim membranama ili u blizini očiju.
Trudnoća i dojenje: potreban je oprez kod primene Fenistil gela za vreme trudnoće, naročito kod velike površine kože, oštećenju ili upaljenu kožu.Za vreme perioda dojenja zahteva naročitu pažnju gel ne sme da se primenjuje na bradavice za vreme laktacije.
Farmakodinamika: farmakoterapijska grupa, sredstva protiv svraba, antihistaminici, anestetici.
Farmakokinetika: Fenistil gel brzo se penetrira u kožu i pokazuje antihistaminski efekat za nekoliko minuta.Maksimalni efekat postiže se posle 1-4 časova.

POSTAVI ODGOVOR