Tumorski markeri

0
337

Tumorski_markeriTumorski markeri ( TM) su supstance koji se stvaraju u organizmu nakon pojave malignih oboljenja, kao odgovor na postojanje karcinoma ili nekih nekancerogenih stanja.Svako povećanje nivoa markera ne mora da znači da je u pitanju malignitet jer postoji i fiziološka stanja u kojima neki od njih mogu biti povećani ( npr. CEA, AFP kod trudnice).Po sastavu mogu da budu: enzimi, hormoni, proteini, izoenzimi.U telesnim tečnostima odredjivanje tumorskih markera doprinosi u dijagnostici i lečnju obolelih od maligniteta, u proceni veličine tumora i recidiva.Za odredjivanja tumorskih markera danas su na raspolaganju standardizovani  postupci testiranja od strane industrije u vidu  „setova“.Najšira primena u odredjivanju tumorskih markera našla su imunoodredjivanja.Tumorski markeri mogu biti povećani i kod različitih nemalignih stanja zapaljenja, promena kod različitih tkiva i organa, kod pušača.Zato je poželjno u različitim razmacima kontrolisati.
Humoralni tumorski markeri su antigeni, kod zdravih osoba nalaze se u telesnim tečnostima u neznatim količinama i njihova koncentracija raste ako ih odredjeni maligni tumor sintetiše, opušta u krvotok, ili može biti odgovor osobe na prisutnost tumora. 
U laboratorijama mogu se analizirati sledeći tumorski markeri:
-CEA- (karcinoembrionalni antigen) je glikoprotein proizvodi ga embrionalna tkiva creva, jetre i gušterače.Nalazi se u niskim koncentracijama.Povišena koncentracija CEA vidi  se kod karcinoma creva, gušterače, želuca, jajnika, bubrega, pluća, dojke, alkoholne ciroze, hepatitisa, Chronove bolesti, ulceroznog kolitisa.CEA je od prvih kliničkih korišćenih tumorskih markera.Koristi se nakon lečenja, kao kontrola posle hirurškog zahvata.Nivo CEA se vrati na normalnu vrednost za oko dva meseca.
-AFP-(alfa fetoprotein) je glikoprotein čija koncentracija je povećana kod karcinoma jetre, žučne kese, želuca, debelog creva, pluća.Kod zdravih osoba je retko povišen.Značajno je povišenje kod teleangiektazije, hepatitis, ili kod bolesti jetre.
-PSA-Prostatični Specifični Antigen, povišena koncentracija nalazi se kod karcinoma prostate i benigne hipertrofije prostate, kod upale prostate-prostatitis.
-Prostatična kisela fosfataza povišena koncentracija se nalazi kod karcinoma prostate.Ovaj tumorski marker normalno je prisutan u krvi u vrlo niskim količinama.Povišene vrednosti se mogu naći kod  raznih bolesti kao: leukemije, Pagetove bolesti, osteoporoze, plućne embolije, ciroze jetre, Non-Hodgkinove bolesti, hiperparatireoidizam.
-Galaktozil transferaza-povećana koncetracija se nalazi kod karcinoma gastrointestinalnog trakta, karcinoma debelog creva.
-Imunoglobulini su paraproteini kompletna  molekularna antitela.Povišena koncentracija karakteristično je za multipli mijelom.
-S 100- povećana koncetracija ovog tumor markera nalazi se kod: glioma, karcinoma tireoidne žlezde i bubrega, melanoma.
-NSE- tumor marker povećana vrednost se javlja kod malignih ćelija pluća i neuroblasta.
-CA 72-4 služi za dijagnostikovanja malignih bolesti želuca, pankreasa, dojke, ovarijuma, cerviksa, kolona, endometrijuma, žuči.
-CA 125-služi za odredjivanje karcinoma jajnika, uterusa.
-CA 15-3 služi za dijagnostikovanje tumora dojke.

POSTAVI ODGOVOR