Angiomiolipom

0
509

angiomiolipomAngiomiolipom je dobroćudni tumor bubrega, koji se sastoji od mišićnog tkiva, krvnih sudova i masnog tkiva.Uzrok nastanka može biti genetskog porekla, koji još nosi naziv tuberozna skleroza.Uglavnom osoba ima na oba bubrega par angiomiolipoma.Vrlo retko zahvata jetru ili druge organe.Zbog rasta tumora ugrožava se funkcija bubrega, primećuje se hematurija (krv u mokraći), usled pucanja krvnih sudova.

Klinička slika:

Obično je asimptomatsko, i savim slučajno se dijagnostifikuje.Zbog pucanja krvnih sudova nastaje bol u trbuhu, ledjima povraćanje i mučnina.Nastaje hematurija, retko se vide znaci retroperitonealnog krvarenja i šokno stanje.

Dijagnoza:

Postavlja se na osnovu kliničkog pregleda i laboratorijske analize zbog hematurije i anemije.Vrši se UZ pregled bubrega, Skrener, NMR, histopatološki nalaz i biopsija.

Lečenje:

Zavisi od veličine angiomiolipome.Ako ne daje nikakve simptome, vrše se periodični pregledi.U većim centrima se vrši ambolizacija tumora ako je u prečniku veći od 4 cm,  zbog nastanka krvarenja.Hirurško otklanjanje bubrega-parcijalna ili totalna nefrektomija predstavlja trajno rešenje.

POSTAVI ODGOVOR