Da li je ista bolest osteoartritis i reumatoidni artritis?

0
157

Da li je ista bolest osteoartritis i reumatoidni artritis?Artritis može da se javi u različitim formama kao osteoartritis, giht, reumatoidni artritis, psorijazni artritis.
Osteoartritis se razvija usled povećanog trenja hrskavice izmedju kostiju koje čini zglob.Pogadja zglobove koje nose najveću težinu segmenata.Može na jednoj strani tela ili na jednom zglobgu zatim prelazi na druge.Uzrokovan konstantno preteranom upotrebom zgloba opterećenjem kao kod fizičkog radnika.Starenjem koštanog sistema opterećenje na zglobove se povećava.Kod osteoartritisa ukočenost zgloba traje manje od 30 minuta nakon odmora.Bol je lokalizovan u zglobu pa takodje i osetljivost, ne vidi se otečenost ili crvenilo zgloba.Lečenje se vrši antiinflamatornim lekovima koji suzbijaju bol, ili direktno se daju hijaluronske injekcije u zahvaćen zglob.
Reumatoidni artritis je autoimuna bolest izazvana aktivnošću samog imuniteta obolele osobe.Može da zahvati bilo koji zglob bez obzira na korišćenost ili opterećenost.Kod zahvaćenog zgloba postoji otok, modra boja kože, bolna osetljivost  na dodir i pokret, ukočenost, umor i slabost.
Reumatoidni artritis može da se pojavi kod osobe bilo koje starosne dobe, žene češće obolevaju.Ova bolest može dovesti do potpunog ukočenja zgloba i onesposobiti osobu za kretanje.
Reuma je teška bolest jer oštećuje zglobove, vezivno i mišićno tkivo čak i kožu.Ako se ne leči sledi gubitak radne sposobnosti i invalidnost.
S obzirom da je reumatoidni artritis autoimuna bolest utiče ne samo na zglobove već i na druge organe tela.Tu se ne radi o opterećenosti zgloba, simptomi se javljaju simetrično na zglobovima obe strane tela.
Lečenje:
Vrši se lekovima koji imaju antiinflamatorni karakter i upotreba lekova, koji deluju na funkciju imunog sistema.U tu grupu spadaju steroidi, neki lekovi iz grupe hemoterapije, antireumatski lekovi zatim biološki lekovi, to su organske molekule koji deluju na imuni sistem, smiruju hroničnu upalu.Biološki lekovi se daju u vidu potkožnih injekcija ili infuzijom.U ove lekove spadaju vakcine, imunološki lekovi, i lekovi iz humane krvi i plazme.

POSTAVI ODGOVOR