Atopijski dermatitis

0
75

Atopijski dermatitisAtopijski dermatitis je hronični recidivirajući ekcem suve kože sa svrabom.Najraniji simptom je svrab-povišen histamin i snižen prag za pruritus,te nastaje circulus vitiosus svrab-češanje-svrab.Menjaju se kožne manifestacije u hroničnom toku, smirenja-remisija i egzacerbacija (pogoršanje), koji su povezani sa provokativnim faktorima iritacije sapun, znoj, vuna, emotivni stres, infekcija, alergija, toplota.
Klinička slika se manifestuje u četiri stadijuma:
I.grupa atopijski dermatitis odojčadi (od 0-2 godine života) tzv.ekcema infantum nastaju promene na koži crvenilo posle se javljaju mehurići koji se prskaju pa bude vlaženje kože i kraste.Svrab je intenzivan, remeti san.Lokalizacija je na licu, u predelu obraza, mogu se proširiti na pregibe i predeo članka.
II.grupa atopijski dermatitis od (3-11 godine života) tzv.Prurigo Besnier zahvata pregibe, koleni, laktni deo na vratu i okolini zglobova.Javlja se promena na koži sa svrabom koža je suva i zadebljena sa perutanjem i ekskarijacijama (tragovi češanja).
III.grupa dermatitis adolescenata i mladih odraslih osoba javlja se ekcematozna promena po telu naročito na licu, vratu na pregibima, predelo trupa, šake i stopala.
IV.grupa atopijski dermatitis u adultnom periodu promene su aktivne od prethodnih godina, retko se javlja prvi put.Karakterističan je lihenifikovanim plakovima koji se javljaju na čitavoj koži.Često se vidjaju pruriginozni čvorići, ekcem šake i stopala.
Dijagnoza:
Postavlja se na osnovu objektivnog pregleda-skupovima, znakovima i simptomima kliničke slike.
Lečenje:
Deli se na opšte i lokalne mere.
Opšte mere lečenja su:
-objasniti prirodu oboljenja
-odstraniti provokativne faktore (sapun, vuna, kupke).
-hipoalergena dijeta (bez belanceta, mleka, soje, kikiriki).
-adekvatna kupka, nega kože, uljanih kupki, hidratantne kreme
Lokalne mere su:oblozi od fiziološkog rastvora 2-3 puta dnevno, lokalni kortikosteroidi.Kod hroničnog oblika daju se katranski preparati.
U sistemskoj terapiji primenjuju se antihistaminici.U odraslom dobu može da se uključi u terapiju ciklosprin A i metotreksat u nižim dozama.Za suzbijanje sekundarne infekcije primenjuju se antibiotici.Moguće je za primenu fitoterapija i fitohemoterapija.
-UVA, UVB, PUVA protokolarno.

POSTAVI ODGOVOR