Guba-Lepra

0
249

Guba-Lepra je zarazno oboljenje uzročnik je Hansenov bacil, odlikuje se tome što napada kožu, sluznicu, i periferne živce.Infekcija može nastati sa dugotrajnim kontaktom obolelih.Faktori koji doprinose oboljevanju su loša higijena i ishrana, podhranjenost i gustina stanovanja.Sva izlučevina je zarazna od krvi, urina, sperma, vaginalni sekret, majčino mleko.Infekcija direktnim kontaktom je češća od indirektnog.

Klinička slika:

Inkubacija traje od 2-5 godina.Postoji više oblika.Zajednička karakteristika im je početak raznim promenama na sluzokoži i kožnim lezijama.Najteži i veoma zarazan oblik je lepra lepromatosa tip L, manifestuje se sa nodoznim pločastim infiltratima.Promene su bolne, na temperature neosetljive.Pretežno su lokalizovani na glavi, često su teža oštećenja noktiju, kose, dlake.Postoji hronični atrofični rinitis-ledirana je sluzokoža nosa što izaziva teško disanje, destrukciju nosne pregrade.Kožne promene nazvane lepromi su ružičaste, crvene ili mrke boje u kasnijoj fazi rašireni po  celom telu.Cela koža je infiltrisana dajući izgled lava-lavlje lice-facies leonina, kao i elefantijaza udova.Limfne žlezde su uvećane, sa neurološkim promenama, praćenom paralizom, glavoboljom, visoka temperatura, groznica, jeza, bol u zglobovima i kostima.
Lepra tuberculoides tip T, taj oblik se razvija sporije, infektivnost je manja.Vidi se eritemni infiltrat u asimetričnom rasporedu.Koža je hipo ili hiperpigmentovana.Nije zahvaćena sluzokoža, dlake, nokti i kosa.Postoji promena na nervima sa, pojavom dubokih bezbolnih ulceracija, bez visceralnih promena.
Lepra inderterminata tip I, je oblik iz koga se može razviti lepromatozan i tuberkuloidni tip.Nalazi se istovremeno hiper i hipopigmentovane ploče u nesimetričnom rasporedu na bilo kom delu tela sa traumatskim ulceracijama.Postoji razna nervna oštećenja, sa slikom polineurita.

Dijagnoza:

Se postavljana osnovu kliničke slike, serološke reakcije.Lepromin test, (Mitsuda reakcija) dokazuje imunološki status obolelih.

Lečenje:

Primenjuje se više vrsta terapija.Daje se Dapson u dozi od 50-100 mg. dnevno, oko 3 godine.Daju se i tuberkulostatici, Rifampicin i Clofosamin.Izolacija je potrebna dok su bolesnici bakteriološki pozitivni.

POSTAVI ODGOVOR