Leptospira interrogans

0
227

leptospira-interrogansLeptospira interrogans izaziva leptosirozu, pokretna spiroheta pod mikroskopom se vidi u obliku S ili J.Izvori  infekcije su: glodari, divlje životinje i domaće životinje ako su inficirani.Bolesne životinje preko izlučevina mogu zaraziti čoveka preko povredjene kože, redje preko respiratornog ili digestivnog trakta, konjuktive ili sluzokože.Leptospiroza je profesionalno oboljenje.
 

Patološki značaj:
Leptospiroza je akutna infektivno oboljenje sa febrilnostima iz grupe zoonoze.Inkubacija traje od 7-14 dana, prelazi kroz dve faze:
Prva faza je septikemična faza.Počinje sa jezom, groznicom, temperaturom septičnog tipa, glavoboljom i bolovima u mišićima.Prisutna je anoreksija i povraćanje.Karakteristična je pokrvljenost konjuktiva ili iritisa redje iridociclitisa, sa raznim drugim komplikacijama: kao gastroenterična forma muka, povraćanje, proliv, bolovi u stomaku.Egzantemična forma sa pojavom ospe naročito po nogama.Ikterična forma sa opštim simptomima i žutice zato je i naziv ikterična leptospiroza.Meningealna forma u kojoj dominiraju meningealni znaci često sa polineuritisom.Bolesnik je dehidriran, intoksikovan sa padom krvnog pritiska i na kraju prve faze nastaje asimptomatski period od 1-3 dana zatim opet nagli porast temperature, koji označava drugu fazu.

Ta faza je organolokalizacija infekta u kojoj se javljaju antitela a leptospire nestaju iz krvi i likvora.
Najteži oblik leptospiroze je Weilova bolest, pored toksemičnih simptoma javljaju se znaci insuficijencije jetre, bubrega već nakon 3-6 dana bolesti, sa naglim skokom temperature, jezom, groznicom, bolovima u mišićima, uvećana jetra, porast bilirubina i aminotransferaze.
Bubrežna oštećenja sa proteinurijom, piurijom, azotemijom.Pojava hemoragijskih poremećaja epistaksa, vaskulitis, hemoptizija, hematemeza, melena, hematurija.

 

Mikrobiološka dijagnostika:
Za bakteriološku dijagnostiku se uzima krv, urin, likvor.Za dokazivanje uzročnika koristi se reakcija aglutinacije, RVK, hemaglutinacija.

Lečenje:
Primena antibiotske terapije Penicilinom, kod alergičnih osoba daje se Doksiciklin, Eritromicin uz simptomatsku terapiju.

POSTAVI ODGOVOR