Adenovirusne infekcije-adenovirosis

0
169

Adenovirusne infekcije-adenovirosisAdenovirusne infekcije su akutne infektivne bolesti disajnih puteva.Pripadaju grupi DNK virusa sa puno antigenih tipova.Prisutne su tokom cele godine, vrlo su otporne u spoljašnjoj sredini.Izvor zaraze je bolestan čovek.Virus se nalazi u krvi, stolici ili u nosu.Prenosi se kapljičnim putem ili kontaktom pa i feko-oralno.Najčešće obolevaju deca izmedju 3-10 godine uzrasta, naročito ukoliko su u vrtiću ili u dečijem kolektivu.
Infekcija adenovirusom može da se javlja sporadično, epidemijski ili endemski.
Klinička slika:
Inkubacija traje 7-10 dana, redje može biti asimptomatska.Razlikuju se više tipova adenovirusne infekcije.
*obična kijavica koji je praćen rinitom, faringitisom, malaksalošću.
*akutna nediferencirana respiratorna infekcija sa temperaturom oko 4-5 dan, koji je praćen hiperemijom sluzokože ždrela, uvećanim limfnim žlezdama, ponekad kašalj, malaksalost, mijalgija.
*faringokonjuktivalna groznica sa temperaturom, faringitisom i konjuktivitisom.
*hemoragični cistitis-pojava krvi u urinu uz dizurične tegobe i temperaturom.
*faringokonjuktivalna groznica sa visokom temperaturom, malaksalošću i faringitisom.
Dijagnoza:
Postavlja se na osnovu kliničkog nalaza i seroloških testova, koji su vrlo značajni.Moguća je izolacija virusa iz farinksa (ždrelo), konjuktive, ispljuvaka, stolice ili urina.
Lečenje:
Ne postoji spacifičan ativirusni lek za adenovirusnu infekciju.Na sreću često je asimptomatsko ili blažeg oblika.Kod ozbiljnijih slučajeva primenjuje se simptomatska terapija:antipiretici, lek protiv kašlja, topli napici, dosta tečnosti i perkusiona drenaža.

POSTAVI ODGOVOR