Ehinokokus-Cistična ehinokokoza

0
383

Bolest izaziva pantličara koja živi u crevu psa, a njena jajašca izbacuje stolicom iz creva.Čovek može da se zarazi preko hrane, vode ili direktno, kada mu pas liže ruke.Putem krvi dospeva u jetru ili limfnim putem i vensku krv, zatim u pluća i ostale organe, mozak, slezina, bubreg.Razvijaju se vezikule koji se pretvore u ciste.U zavisnosti od vrste ehinokoka, ciste imaju oko sebe hitinsku membranu, a organizam stvara oko nje vezivnu ovojnicu.

Klinička slika:

Cistična ehinokokoza pluća se slučajno otkrije RTG snimkom.Nastaje kašalj, iskašljavanje krvi, poremećaj disanja, alergijske promene na koži.Nekad udarcem u grudni koš ili naporom može nastati prskanje ciste i dolazi do anafilaktičkog šoka, praćen otežanom disanjem, zviždanjem, kolapsom, iskašljavanjem sukrvičave tečnosti.
Cistična ehinokokoza jetre nastaje sa bolovima u trbuhu, u predelu jetre ispod desnog rebarnog luka.Zbog direktnog pritiska ehinokokusne ciste na žučne puteve dolazi do nastanka žutice a pritiskom na venu porta nakuplja se ascites (tečnost u trbuhu).Usled pritiska na okolne organe želudac, duodenum nastaje povraćanje, nadutost, meteorizam i zatvor.
Ehinokok može spontano da izumire, ili pod dejstvom lekova dolazi do resorpcije tečnosti, a sadržaj se kalcifikuje.Kod velike ciste dolazi do rupture (pucanja), ciste i izliva tečnosti u trbušnu šupljinu i širenja mase ciste po trbuhu, odnosno sekundarne ehinokokoze.Ruptura je praćen šokom ili letalnim ishodom.

Dijagnoza:

Se postavlja na osnovu RTG pregleda snimka, UZ, CT,NMR, laboratorijska analiza, (povećanje eozinofila u krvi i pozitivne alergijske reakcije).

Lečenje:

Ako lokalizacija dozvoljava, svaku ehinokoknu cistu treba hirurški odstraniti, ili primenjuje se višemesečna terapija Mebendazolom.

POSTAVI ODGOVOR