Boje namirnice za prevenciju brojnih oboljenja

0
145

Boje namirnice za prevenciju brojnih oboljenjaNajbolji način za proveru isbalansirane ishrane je da procenite koliko se boja namirnica nalazi na vašem tanjiru.Nutrijenti u hrani svoju funkciju najbolje ostvaruju u korelaciji sa drugim nutrijentima, to se naziva sinergija.Tako vitamin C ili kalcijum svoju funkciju najbolje ostvaruju u sinergiji sa nekim drugim supstancama.Uvek treba spremati hranu kako u sadržaju tako i u raznovrsnosti.Birati namirnice sa jarkim bojama, koje sadrže dovoljno nutrijenata za prevenciju brojnih oboljenja.Promene koje napravite u ishrani su od velike pomoći u lečenju povišenog krvnog pritiska, dijabetesa, osteoporoze, artritisa, imunog sisteme, oboljenja jetre, kožnog oboljenja, kancera.
-hrana crvene boje (paradajz, lubenica, paprika) sadrži antioksidans-likopen koji deluje kao unutrašnja zaštita od sunca, sprečava osteporozu, pojavu srčanih oboljenja.
-zeleno povrće grašak, spanać, brokoli, blitva prepun je sulfarafana i indola koji stimuliše jetru.
-namirnice narandžaste boje (šargarepa, bundeva, narandža) čuva zdravlje kože i očiju pa čak i leči artritis.
-hrana žute boje (limun, banana, kukuruz, jabuka) sadrži karotenoide koji unapredjuje i čuva imuni sistem.
-bela hrana (karfiol, pečurke, beli luk) bogat je C vitaminom i antibiotskim jedinjenjima, koje se bore protiv oštećenja ćelija i zadržavaju borbenu funkciju belih krvnih zrnaca.
-namirnice lila boje-ljubičasto (šljiva, plavi patlidžan, lila kupus) sadržavaju fitohemikalije to su antocijani i rezveratol koji se bore protiv starenja ćelija u organizmu, smanjuju krvni pritisak, štite organizam od bolesti jetre.
Uvek treba birati svežu organsku hranu, izbegavati industrijske namirnice, brzu hranu hot dogove i paštetu, uzgajanu ribu, mleko koje sadrži veštačke hormone i konvencionalne jabuke.

POSTAVI ODGOVOR